Het gaat niet alleen om wat je zegt, maar ook om wat je doet!

Lichaamstaal is onmisbaar in het overbrengen van je boodschap, óók tijdens je sollicitatie!
Heb je je wel eens afgevraagd waarom je (steeds) wordt afgewezen na een gesprek?

Je hébt die cv.
Je hébt die ervaring.

En tóch elke keer mis je net de boot. Hoe komt dat toch?
Uiteraard moet je vragen om feedback. Dus gewoon vragen waarom ze voor een ander gekozen hebben. Dan weet je waar je aan toe bent en kun je voor jezelf de keuze maken om wel of niet op deze punten te verbeteren.
Maar het kan best dat je niet echt een duidelijk antwoord krijgt. Dan zou het zomaar iets met een ‘gevoel’, ofwel dat wat jij uitstraalt, te maken kunnen hebben. Lichaamstaal, of non-verbale communicatie, speelt een essentiële rol in alle communicatie tussen mensen. Dus ook tijdens jouw sollicitatiegesprek. Door een kei te worden in non-verbale communicatie zorg jij ervoor dat je jouw kans op het krijgen van die droombaan vergroot. Aan de slag dus!

Lichaamstaal en non-verbale communicatie; wat is het precies?

Om controle te krijgen over lichaamstaal en non-verbale communicatie moet je eerst weten wat het nu precies inhoudt:

  1. Lichaamstaal
    Met lichaamstaal vertel je een verhaal zonder woorden. Het is een combinatie van houding, bewegingen, gebaren en gezichtsuitdrukkingen. Een paar voorbeelden van lichaamstaal zijn ontspannen rechtop zitten of juist ongeïnteresseerd onderuitgezakt. Knikken of schudden met je hoofd. Iets aanwijzen. Oogcontact maken. Of dat wat je met jouw kleding probeert uit te dragen.
  2. Non-verbale communicatie
    Non-verbale communicatie is een wat ruimer begrip. Naast lichaamstaal vallen hier ook zaken onder als het volume en de intonatie van je stem. Praat je hard en snel? Dan zou iemand dat kunnen interpreteren als ‘boos’. Praat je heel zacht? Dan kom je misschien over als ‘verlegen’. Ook ruimte valt onder non-verbale communicatie. Waar sta je ten opzichte van je gesprekspartner? Houd je een sociaal geaccepteerde afstand aan? Of kom je net wat te dichtbij? Dat laatste kan onbewust een ongemakkelijk gevoel veroorzaken.

Lichaamstaal in een sollicitatiegesprek: 3 tips

Een goede voorbereiding is de halve baan. Zorg dat je niet alleen weet wat je wil gaan zeggen tijdens je sollicitatiegesprek, maar ben je ook bewust van je houding en expressie.

Tip 1: Laat een goede eerste indruk achter met OENE

Twee seconden. Meer niet. Een blikwisseling, een ‘hallo’, en het is al gebeurd. Binnen 2 seconden heb jij een eerste indruk achter gelaten.

Terwijl jij nog aan het denken bent wat je het beste kunt zeggen om goed over te komen heb je die eerste indruk al achtergelaten.

Wist je dit:

– Eerste indrukken zijn blijvend, ze blijven hangen.
– Eerste indrukken hebben een oordeel, over jou! 

Werk dus aan je eerste indruk. Dit doe je door OENE te gebruiken:

Open
Eerlijk
Nieuwsgierig
Enthousiast

Mensen houden van mensen die te peilen zijn, die expressief zijn, open en enthousiast communiceren en vragen stellen. En van mensen die een glimlach dragen.

Gebruik OENE dus bewust in je gedrag en mindset. Zo heb je een grotere kans op een goede eerste indruk.

Tip 2: Peil je lichaamstaal

Laat je zenuwen niet de overhand krijgen in het gesprek, maar blijf mij jezelf.

Peil een paar keer tijdens het gesprek:

  • Zit ik ontspannen en geïnteresseerd rechtop?
  • Maak ik genoeg oogcontact?
  • Praat ik niet te snel of te hoog?
  • Houd ik mijn armen en handen ontspannen boven tafel?
  • Glimlach ik naar de interviewer?

Door te letten op al deze dingen straal je focus en zelfvertrouwen uit en maak je écht connectie met je gesprekspartner. En dat is precies waar recruiters van houden!

Tip 3: Volg de lichaamstaal van je gesprekspartner

Op je eigen lichaamstaal letten is één ding. Maar het is ook verstandig om de non-verbale communicatie te volgen van degene die tegenover je zit. Leunt hij of zij bijvoorbeeld voorover? Kopieer dit en doe hetzelfde. Zo leg je onbewust een verbinding waardoor er een bepaalde band ontstaat. Let ook op subtiele signalen zoals verwijde pupillen (enthousiasme), door het gezicht wrijven (moe of ongeïnteresseerd), een echte of onechte lach (let op de ogen) of opgetrokken wenkbrauwen (ongeloof of verbazing).

Door op deze details te letten tune je als het ware in op je gesprekspartner en zul je veel sneller aanvoelen wat hij of zij voelt en onbewust kenbaar maakt. Doe er je voordeel mee!

Wil jij de baan die bij jou past?

Zorg dan dat je het maximale haalt uit je sollicitatie! In mijn programma SES: Slim en Efficiënt Solliciteren leer ik je alle kneepjes van het vak.

Als enige in loopbaanexpert geef ik baangarantie! Dat wil zeggen dat als jij besluit om mijn programma SES te volgen, jij gegarandeerd die baan vindt!

Alle informatie over SES Vraag hier je gratis strategiegesprek aan