Wat is een vaststellingsovereenkomst, wat komt er in een vaststellingsovereenkomst te staan en wanneer maak je gebruik van een vaststellingsovereenkomst? Vragen die ik vaak krijg en waar ik graag antwoord op geef in dit blog. Want een vaststellingsovereenkomst is niet alleen een papiertje met voorwaarden: het is veel meer dan dat. Het is een strohalm waar je je aan vast kunt houden op je weg terug naar je eigen kracht, vrijheid, ruimte en vooral werkgeluk.
De situatie: je bent niet meer gelukkig met je huidige baan
‘Ja maar, ik kan toch niet zomaar mijn baan opzeggen?’
Ze zat tegenover me en keek me vertwijfeld aan.
Al bijna een jaar ging ze met buikpijn naar haar werk. Door verschillende oorzaken was de frustratie zo hoog opgelopen dat het echt niet meer ging.
Ze zou het liefst het kantoor van haar manager binnen stormen om te vertellen dat ze ermee stopt.
De tranen stonden in haar ogen ‘maar als ik ontslag neem, wat dan? Dan heb ik geen geld en geen baan’.
Klopt.
Maar er is arbeidsrechtelijk meer mogelijk dan je denkt. Je hoeft niet gelijk je baan op te zeggen en ontslag in te dienen. Heb je een vast dienstverband? Dan is het mogelijk om met je werkgever te overleggen over een vaststellingsovereenkomst.
Wat is een vaststellingsovereenkomst?
Een vaststellingsovereenkomst (of vso of beëindigingsovereenkomst) is een contract waarmee de werkgever en de werknemer het dienstverband vrijwillig, met wederzijds goedvinden beëindigen. In de overeenkomst worden de voorwaarden van beëindiging vastgelegd.
Onderdelen van een vso zijn onder andere:
- Een vaststellingsovereenkomst is uwv-proof, dus je hebt recht op ww-uitkering na einde dienstverband. Want financiële zekerheid is belangrijk.
- Hoeveel maanden je bent vrijgesteld van werk. Dus hoe lang ben je nog in dienst, krijg je salaris maar hoef je niet werken? In die periode kun je je richten op je toekomst in werk.
- Welk bedrag aan transitievergoeding wordt overeengekomen en welke financiële vergoedingen zijn er voor jouw loopbaanbegeleiding? Ook dit helpt je bij het behouden van financiële zekerheid waardoor je de mogelijkheid hebt om rustig op zoek kunt naar een baan die wél bij je past.
Wanneer is een vaststellingsovereenkomst een optie?
Er zijn verschillende situaties waarin je met je werkgever een vaststellingsovereenkomst kunt afspreken. Dit kan zijn omdat je, zoals in het voorbeeld hierboven, echt niet meer goed op je plek zit en het teveel energie kost om hiermee door te gaan. Daarnaast is het ook mogelijk om een vaststellingsovereenkomst bij ziekte op te stellen.
Je kunt ziek zijn door een fysieke beperking maar ook mentaal, bijvoorbeeld door overspannenheid, burn-out of door een arbeidsconflict. Volgens de wet moet jouw werkgever je als je ziek bent gewoon doorbetalen en aan zijn re-integratieverplichtingen voldoen. Dit kost de werkgever veel geld en tijd. Een vaststellingsovereenkomst kan voor hem dan een uitkomst zijn. Maar is het dat ook voor jou? In sommige gevallen wel. Bijvoorbeeld als je verwacht niet langdurig ziek te blijven en een nieuwe start je kan helpen om weer lekker in je vel te komen.
Hoe ga je een vso gesprek aan?
Jij wil die verandering in je leven wil. Het initiatief om afscheid van je huidige situatie te nemen ligt dan ook bij jou. Maar een gesprek starten met je werkgever kan voelen als een enorme berg die je moet beklimmen. Zeker als je geen goede band met elkaar hebt. Mijn advies: zorg dat je goed voorbereid bent en de juiste professionals inschakelt om je te begeleiden.
Je hoeft dit niet alleen te doen!
Belangrijk is het om een goede adviseur en arbeidsrecht specialist te hebben die jou helpen bij jouw vso gesprekken.
Al meer dan 10 jaar adviseer ik werkgevers en werknemers bij gesprekken en onderhandelingen over vaststellingsovereenkomsten. Ik werk daarin samen met een arbeidsrecht advocaat die gespecialiseerd is in beëindiging dienstverband.
Creëer ruimte voor iets nieuws
Het grote voordeel van weg gaan is dat er ruimte komt voor iets nieuws. Dat er een verandering komt in je mindset. Je dagen zijn niet meer gevuld met frustratie en negatieve energie.
Je krijgt de ruimte en tijd om terug te komen in je kracht, om te kijken wie je bent en wat je wilt en kunt.
Door te blijven hangen in negatieve energie en je elke dag naar je werk te slepen kom je een stuk lastiger bij je eigen kracht.
En juist door die kracht te hervinden ben je in staat om de stap te nemen naar meer werkgeluk en een baan die wél bij je past.
Lees ook: ‘Wat is mijn kracht? 5 manieren om dit te ontdekken’.
Tijd voor actie!
Durf jij de eerste stap te zetten? Waar je in ieder geval direct mee kunt beginnen is kiezen voor jezelf. Neem vrijblijvend contact met mij op om jouw mogelijkheden te bespreken. Ik help je met alle liefde!