Wist je dat maar 9% van de mensen de telefoon pakt om te bellen voor een sollicitatie? Zorg dat je bij deze 9% hoort!
Stel je voor: je bent al een tijdje op zoek naar jouw droombaan. Je hebt al uitgezocht wie je bent, wat je kunt en wat jouw dealbreakers zijn. Je weet inmiddels ook hoe de arbeidsmarkt eruit ziet voor jou en komt daardoor steeds dichter bij de juiste match. En dan ineens…is daar de perfecte vacature. Dit is hem. Hier wil je voor gaan.
Veel mensen die een (op het oog) geweldige vacature zien gaan direct solliciteren. Zonder dat ze echt weten wat de vacature inhoudt. Doe dit vooral niet! Ik zal je vertellen waarom:
Een vacature is een advertentie
Ik moet de eerste werkgever nog zien te vinden die compleet en volledig de waarheid vertelt in een vacaturetekst. Wat ze vooral willen uitdragen is:
Kijk wat een leuk bedrijf wij zijn!
Wat een leuk werk hebben wij voor je!
Kijk wat je allemaal kunt doen!
Onze collega’s zijn stuk voor stuk geweldig!
Het is bij ons echt heel gezellig!
Je krijgt onwijs veel vakantiedagen!
En je krijgt nog betaald ook!
Een vacaturetekst is dus niet meer of minder dan een advertentie. Jij weet niet exact wat het werk inhoudt, en als je denkt het op basis van de tekst wel te weten ben je aannames aan het doen.
Bellen voor een sollicitatie – pak die telefoon
Door vooraf te bellen voor een sollicitatie gun je jezelf de mogelijkheid om te checken of die baan überhaupt wel bij jou past. Is het het wel waard om op te solliciteren? En weet je zeker dat er geen dealbreakers verborgen zitten achter de mooie beloftes en klinkende arbeidsvoorwaarden?
Welke vragen stel je?
Ik denk dat mijn punt wel duidelijk is, toch? Maar nu sta je dus op het punt dat je gaat bellen voor een sollicitatie. Welke vragen ga je stellen?
Een paar voorbeelden:
- Wat zijn de belangrijkste taken als (naam functie) die nu prioriteit hebben?
- Wat moet ik meenemen om succesvol te zijn in deze functie?
- En waar moet ik tegen kunnen?
- De dealbreaker vragen: wil je bijvoorbeeld écht de woensdag vrij om op je kinderen te passen? Dan kun je de vraag of dit te regelen is nu ook al stellen. Als dat bij dit bedrijf niet kan, dan is het zonde van je tijd om te gaan solliciteren.
Creëer die voorsprong
Door vooraf te bellen voordat je solliciteert krijg je niet alleen antwoord op je vragen, maar je bouwt ook een contactmoment op. Als jouw brief en cv straks op een bureau vallen, dan weet diegene achter dat bureau al wie jij bent. Bovendien heb je nu de kans om de antwoorden op jouw telefonisch gestelde vragen te verwerken in jouw motivatie en cv. Je schrijf deze als het ware toe naar de wensen en verwachtingen van het bedrijf en de vacature waarop je solliciteert.
Samengevat:
Dit zijn de 5 redenen om te bellen voordat je solliciteert.
Je komt te weten:
- Passen de vacature en het bedrijf bij mijn wensen?
- Wat voor soort werk is het, wat moet ik gaan doen?
- Wat moet ik meenemen om succesvol te zijn?
- Past de vacature bij mijn dealbreakers?
- Is er een persoonlijke klik, en kan ik hiermee mijn voordeel doen?
Wil jij de baan die bij jou past?
In mijn programma SES: Slim en Efficiënt Solliciteren leer ik je alle kneepjes van het vak:
Alle informatie over SES Vraag hier je gratis strategiegesprek aan