“ Willen ze mij wel hebben?”
“ Zou ik op gesprek mogen komen?”
“ Wanneer krijg ik een reactie op mijn sollicitatie?”
Zomaar wat vragen die vrijwel iedereen die in zich in het sollicitatie circus begeeft zichzelf wel eens stelt.
Maar wat valt je op aan deze gedachten?
Juist, ze zijn vooral gericht op wat je denkt dat jouw mogelijk toekomstige werkgever wil, verwacht en besluit. Als sollicitant pas je je braaf aan aan wat je denkt dat iemand anders wil horen. Je legt jouw lot in de handen van een ander. En daar voelt echt niemand zich prettig bij, toch? Want laten we eerlijk zijn: we zijn nu eenmaal graag ‘in control’. Jezelf kwetsbaar opstellen en steeds maar weer afwachten of je wel of niet afgewezen wordt is niet bevorderend voor je motivatie.
Ik noem dit solliciteren vanuit kramp
De bovengenoemde mindset vindt zijn oorsprong in angst, oftewel kramp. Je bent niet bezig met wat jou gelukkig maakt, maar wil gewoon snel aan het werk. Dit kan vele oorzaken hebben:
- Je bent je baan kwijt geraakt;
- Je bent al lange tijd werkeloos;
- Je hebt al heel wat afwijzingen gehad;
- Je hebt geld nodig;
- Je bent het thuis zitten zat;
- Je wilt weer meedoen in de maatschappij.
Ik snap volkomen waar jouw kramp vandaan komt! Maar er kleeft een gevaar aan deze instelling, en dat is dat je inlevert op je waarden.
Want wat gebeurt er als je een baan accepteert vanuit kramp?
Het is niet ondenkbaar dat je op korte termijn blij bent dat je weer werk hebt. Maar op de lange termijn zul je geen werkgeluk ervaren. Ik spreek regelmatig mensen die vanuit angst om de boot te missen een baan geaccepteerd hebben. Negen van de tien keer is het werk wat eigenlijk niet bij ze past. Deze mensen denken zonder uitzondering na een paar weken, maanden of zelfs dagen: ‘wat doe ik hier??’
Wist je dat 65% van de mensen die vanuit kramp een baan vinden binnen 3 maanden alweer op zoek gaat naar ander werk?
Daar wil jij niet bij horen toch?
Dat gun ik je niet. Want ik gun je die baan met werkgeluk. Die plek waar je fluitend naartoe gaat en voldaan weer van thuis komt.
Van kramp naar kracht!
Solliciteren vanuit kracht vergt een andere mindset. Stel jezelf niet de vraag of een bedrijf jou wel wilt, maar of jij er wel wilt werken! En dat weet je pas als je begint bij stap 1: zelfonderzoek. Wat wil jij nu echt? Wat zijn jouw drijfveren en waar ligt je kracht? Heb je hulp nodig om dit voor jezelf uit te zoeken? Ik begeleid je hier graag bij.
Slim & Efficiënt Solliciteren
In 6 stappen naar de baan die bij jou past!
Start vandaag nog!