De STARR-methode zorgt ervoor dat je het maximale uit je sollicitatiegesprek haalt. De methode geeft structuur aan het gesprek en wordt vaak door recruiters en HR managers toegepast. Maar ook jij als sollicitant doet er je voordeel mee door de STARR methode in te zetten! Het zorgt ervoor dat je concreet kunt laten zien wat je in huis hebt aan vaardigheden en verhoogt jouw ‘plakfactor’.

Met de ‘Plakfactor’ bedoel ik de mate waarin jij blijft ‘plakken’ op het netvlies van je gesprekspartner(s). En jij dus van alle sollicitanten wordt onthouden, en daarmee de kans vergroot op die baan die bij jou past!

Laat die kans niet schieten en maak indruk door de STARR methode in je sollicitatiegesprek te gebruiken. Ik help je een handje door in dit blog dieper in het hoe, wat en waarom van deze effectieve methode te duiken.

Wat is de STARR-methode?

Voordat je de STARR-methode toepast moet je natuurlijk wel weten wat deze precies inhoudt. De letters STARR staan voor Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie.

STARR is een gesprekstechniek die de competenties voor een functie matcht met de kwaliteiten en ervaring van jou als sollicitant. Dit gebeurt door het beschrijven van concrete voorbeelden van die ervaring.

De STARR-methode in vragen

Bij elke letter van STARR worden tijdens je sollicitatie verschillende vragen gesteld:

Situatie:
• Wat was de situatie waarin het gebeurde zich afspeelde?
• Wie waren erbij betrokken?
• Waar en wanneer speelde het zich af?

Taak:
• Welke taak had jij in de situatie?
• Welke taak of taken heb je zelf proactief opgepakt?
• Wat was je rol?
• Wat werd er van je verwacht?

Actie:
• Wat is er gezegd en gedaan?
• Welke actie(s) heb jij ondernomen?
• Waarom heb je het zo aangepakt?

Resultaat:
• Wat was het resultaat van jouw actie?
• Waarom heeft het wel/niet gewerkt?

Reflectie:
• Hoe vond jij dat je het hebt aangepakt?
• Ben je zelf tevreden over het resultaat?
• Als je het over mocht doen, zou je het dan anders doen?
• Kun je wat je geleerd hebt ook toepassen in andere situaties?

Een voorbeeld van de STARR-methode

De STARR methode gebruik je bij het concreet maken van jouw competenties. Een recruiter of directeur waarmee je het sollicitatiegesprek hebt heeft niet zoveel aan loze beloftes als ‘ik ben heel stressbestendig’ of ‘ik kan heel goed leidinggeven’. Een uitleg op basis van de STARR vragen zorgt ervoor dat zij te weten komen waaruit blijkt of je werkelijk zo goed bent in de competentie als je zegt dat je bent.

Door de STARR methode in te zetten geef je een voorbeeld van je functioneren en hoe je jouw kwaliteiten inzet.

Een concreet voorbeeld van de STARR methode:

Situatie

Als webcare medewerker bij een grote verzekeringsmaatschappij reageerde ik op berichten van klanten en prospects op de social media kanalen van het bedrijf. Ook controleerde ik fora en andere internetplatforms of er werd gesproken over het bedrijf. Opeens kregen we buiten werktijd ineens tientallen vermeldingen op onze kanalen van een wat verwarde man die het bedrijf waar ik voor werkte onterecht beschuldigde van fraude.

Taak

Officieel hoeft het niet maar ik hou ook buiten werktijd vaak de platforms in de gaten. Ik had heel snel in de gaten dat hier echt aandacht aan gegeven moest worden…

Actie

Om te voorkomen dat dit uit de hand liep en het bedrijf te maken kreeg met grootschalige negatieve publiciteit heb ik direct geschakeld met mijn leidinggevende en onze afdeling communicatie. Na dit overleg heb ik op een nette manier gereageerd op de geplaatste berichten en het gesprek verplaatst naar een privé omgeving.

Resultaat

De man voelde zich gehoord maar het probleem was hiermee natuurlijk niet verholpen. Uiteindelijk is er een persoonlijk gesprek gekomen met de directeur van ons bedrijf en zijn misverstanden uit de wereld geholpen. Door direct te reageren op de door de man geplaatste berichten heeft dit niet geleid tot negatieve online publiciteit voor het bedrijf waar ik werkte.

Reflectie

In een onverwachte situatie buiten werktijd waarbij direct actie vereist was ben ik rustig gebleven, heb ik de juiste collega’s ingeschakeld en het probleem snel op kunnen lossen. Ik heb van mijn leidinggevende veel waardering en complimenten gekregen over hoe ik dit heb aangepakt.

Met deze STARR laat je als sollicitant verschillende kwaliteiten zien: flexibiliteit, proactief, snel kunnen schakelen, oplossingsgericht en stressbestendig.

Zet de STARR methode in tijdens je sollicitatiegesprek en houd regie

Het kan best zijn dat er in een sollicitatiegesprek niet gevraagd wordt naar voorbeelden over jouw kwaliteiten of hoe je dat inzet in je werk.

En juist dán is het goed als je de methode uit eigen initiatief inzet! Als het in het gesprek gaat over jouw kwaliteiten of competenties, pak de regie en vraag  of het goed is als je jouw verhaal toelicht met een voorbeeld. En natuurlijk zegt men dan JA!

Dan kan jij uitpakken met je STARR. Sluit je STARR verhaal af met de vraag of het genoemde voorbeeld ook iets is wat je voor het bedrijf waar je solliciteert in kunt zetten. Je houdt door vragen te stellen een dialoog op gang en stelt vragen waar jouw potentiële nieuwe werkgever over na moet denken. Plakfactor gegarandeerd!

Aan de slag!

Wil jij de baan die bij jou past? Zorg dan dat je het maximale haalt uit je sollicitatie! In mijn programma SES: Slim en Efficiënt Solliciteren leer ik je alle kneepjes van het vak.

Als enige in loopbaanexpert geef ik baangarantie! Dat wil zeggen dat als jij besluit om mijn programma SES te volgen, jij gegarandeerd die baan vindt!

Alle informatie over SES Vraag hier je gratis strategiegesprek aan